zaterdag 27 april 2013

Zuidelijke Noordzeekust en de Dwarsover van het Texelpad


Zaterdag 27 april 2013
Wandelen op het Texelpad langs de vloedlijn tussen Paal 16 en 17


















Start op het Texelpad
Van Jan Wijbe & Gaby en Baukje & Rauke en van Pieter kreeg ik in 2012 op mijn verjaardag onder andere de wandelgids van het ‘Texelpad’. Dat schept verplichtingen, want dan wordt ook verwacht dat je die langeafstandswandeling gaat lopen, hetgeen Durkje en ik overigens graag doen. We gaan het Texelpad in enkele dagen wandelen. Vandaag lopen we het traject van ’t Horntje (de veerboothaven) naar De Waal, via De Koog. Dat is de zuidelijke Noordzeekustroute en de zogenoemde ‘Dwarsover’, met een afstand van 16,5 + 6,3 = 22,8 kilometer, aldus de wandelgids.

Lift van de Texelse buschauffeur
Om 8.15 uur staan Durkje en ik ter hoogte van het Roompot Kustpark Texel nabij De Koog bij de ‘bushalte’ te wachten. We wachten op de bus waarmee we van De Koog naar de veerboot bij ’t Horntje willen rijden, om daar onze dagtocht te beginnen. Aan beide zijden van de weg is een stopstrook voor de bus. Aan de overzijde van de weg staat een bustijdenpaal, maar die staat niet aan onze kant van de weg richting ’t Horntje.
Na enige tijd wachten stopt een passerende personenauto bij ons op de stopstrook. De chauffeur vraagt  ons of we naar de veerboot willen. Hij vertelt dat de bus wel aan de andere zijde stopt, maar niet aan onze zijde, omdat de bus tegenwoordig met een lus door De Koog via een andere route weer terug rijdt naar de veerboot. Die bus is inmiddels gepasseerd, en zo komen wij niet bij de boot volgens hem, dus biedt hij ons vriendelijk aan om met hem mee te rijden naar Den Burg, waar wij dan wel in die bus kunnen stappen, want hij zal daar eerder zijn dan die bus. Wij maken graag gebruik van dat aanbod. Onderweg vertelt hij dat hij buschauffeur is op Texel en dat hij daarom weet hoe wij toch weer op tijd in de goede bus terecht kunnen komen. In Den Burg zet hij ons af bij de bushalte en inderdaad arriveert de bus daar ruim tien minuten later, precies zoals onze vriendelijke chauffeur ons had gezegd. Hartelijk dank!

’t Horntje en Den Hoorn
Enkele minuten vóór 9.00 uur begint onze wandeling bij de veerboot van Texel in ’t Horntje. We lopen eerst langs de noordelijke kustlijn van de Mok langs het Molwerk naar Neeltjesnol. Na een grote scherpe Z-bocht gaan we in noordelijke richting verder naar èn over camping Loodsmansduin op Siborsnollen, nabij het dorp Den Hoorn. Het landschap is gevarieerd: eerst over een grasdijk langs de Mokbaai, dan over een dijkkruin, door de duinen en lang lange akkers met wit- en geelbloeiende narcissen.

Koffiedrinken met een medewandelaar
Vanaf de Hoornderslag lopen we door de duinen van het Pieter Rozenvlak naar de Jan Ayeweg. Bij Kapenol passeren we enkele grote grazers (runderen met kalveren en enkele wilde paarden). Vanaf de Jan Ayeweg volgt een lang bosperceel. We komen in het bos door het Turfveld bij de Westerslag langs kiosk ’t Turfveld. De kiosk is gesloten, maar we kunnen wel even op het terras rusten. Ondertussen arriveert een bediende, die vertelt dat haar baas over enkele minuten ook arriveert en dat de zaak dan open gaat. Na enige tijd komt hij aanrijden en al spoedig zitten wij heerlijk in de zon op het terras te genieten van een kop koffie.
Ondertussen is ook een andere langeafstandwandelaar op het terras gearriveerd. Wisselend liep hij vóór of achter ons. Hij vertelt dat hij het Texelpad ook wandelt, maar vanuit De Koog gaat hij door naar De Cocksdorp, terwijl wij daar afbuigen naar De Waal.

Over het strand naar De Koog
Na deze koffiepauze gaan we in noordelijke richting verder aan de overzijde van de Westerslag. Door de Bleekersvallei gaan we naar de strandopgang ter hoogte van Paal 16. Over het brede strand lopen we naar de vloedlijn. Langs de vloedlijn gaat het dan verder naar Paal 17, waar we het strand weer verlaten. Dan volgt een pad door de duinen naar Seetingsnollen. Na een doorsteek door een smal bosperceel komen we dan uit in De Koog. We lopen naar de Dorpsstraat, waar we pauzeren op een bankje op het plein vóór de kerk.  Op het moment dat we hier zitten, passeert de andere Texelpadwandelaar, die vanuit De Koog nu doorloopt richting De Cocksdorp.

Door de polder naar De Waal
Na de koffiepauze verlaten we De Koog in zuidelijke richting. Ter hoogte van camping De Luwe Boshoek gaan we diagonaal door een bosperceel, om vervolgens over het Oude Dijkje naar Vredestein te wandelen.
Daarna volgen een aantal fietspaden door Polder Waal en Burg. Voorbij de poel Weegeswaal gaan we dan over de Burgerdijk richting De Waal. Ondertussen hebben al telefonisch contact gehad met Baukje & Rauke, die zojuist met hun auto ook op Texel zijn gearriveerd. Zij halen ons uit De Waal en brengen ons weer terug naar Kustpark Texel in De Koog, waar Durkje haar ouders en mijn moeder ons opwachten - zittend in de volle, heerlijk warme zon - vóór de recreatiewoning.

Geen opmerkingen: